k215@abv.bg В.Търново: 0894 253 158 | Г.Оряховица: 0894 287 168
 • BG
 • EN
30.07.2015 13:00

Инструкции за боравене с контактни лещи и разтвори

Първа стъпка: Подготовка - измийте, изплакнете и подсушете ръцете си преди да боравите с контактните си лещи. Преди да свалите вашите контактни лещи, промийте контейнера с многофункционален разтвор и го напълнете.

 

Втора стъпка: Почистване - поставете всяка една леща в дланта си и отгоре капнете по няколко капки от
разтвора. С показалец почистете внимателно лещите от двете  страни. След почистване изплакнете с многофункционалния разтвор.

 

Трета  стъпка: Дезинфекция / съхранение  -  Поставете  лещи  в контейнера и го напълнете до указаното място с разтвор. Внимателно завийте капачето. Оставете лещите да престоят най-малко 4 часа, или през цялата нощ. След като си поставите лещите, изсипете разтвора от контейнера, промийте го и го оставете отворен, за да изсъхне. Подменяйте контейнера всеки месец.

 

ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИТЕ:

 • След дезинфекция и преди поставяне на лещите, не е необходимо да ги промивате. Ако все пак върху лещите Ви има остатъчно замърсяване, можете да ги изплакнете отново с многофункционалния разтвор.

 

 • Проверете дали лещата се намира точно на върха на показалеца ви, преди да я поставите в окото си. Лещата не трябва да бъде изкривена, така че ръбът й да докосвa върха на пръста ви.

 

 • Ако лещата се сгъне и краищата й се слепят, поставете лещата върху дланта си и я намокрете с разтвора.

 

 • Правилното положение на лещата върху пръста ви е когато краищата на лещата са обърнати нагоре, а не настрани / лещата трябва да има форма на купичка, а не на чиния/. Показалецът винаги трябва да е сух, а лещата влажна.


ТЕХНИКА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ЛЕЩИ С ДВЕ РЪЦЕ:

 • С леща върху десния показалец /показалецът трябва да е сух/, използвйте средния пръст на другата ръка, за да издърпате горния клепач към веждата.

 

 • Използвайте средния пръст на ръката, с която поставяте лещата, за да опънете долния клепач.

 

 • Гледайте към лещата и я поставете върху ириса на окото.

 

 • Оставайки в същото положение, погледнете надолу, за да наместите лещата. Бавно отпуснете долния клепач, а след това и горния.

 

 

Забележка:

Ако лещата все още Ви дразни, трябва да се свали и почисти. Ако въпреки това дразненето продължава, махнете лещата и се консултирайте с Вашия офталмолог.


СВАЛЯНЕ НА ЛЕЩАТА:

 • Погледнете нагоре, издърпайте бавно долния клепач надолу със средния пръст на ръката, с която боравите, и поставете показалец върху долния ръб на лещата. Плъзнете лещата към долната бяла част на окото.

 

 • Леко притиснете лещата между палеца и показалеца (избягвайте да я докосвате с нокти) и я свалете от окото.

 

 • Незабавно разтворете лещата с палец и показалец, за да не се слепят краищата й.


Ежеседмичното използване на ензимните таблетки с тройно действие не е необходимо. В случай, че желаете допълнително почистване на своите лещи, моля, консултирайте се с Вашия очен лекар. Инструкциите за отстраняване на протеиновите налепи ще Ви бъдат предоставени отделно на листовките за тройно-ензимни таблети Trizyme (Sauflon).


ДРУГИ ВАЖНИ ПРАВИЛА:

Внимавайте лещите Ви да не влизат в контакт със сапун, козметични препарати, и други химически вещества.
Не използвайте капки за очи, докато сте с лещи, освен ако няма изрично указание за това (посъветвайте се с Вашия офталмолог).
Не използвайте лекарства за вътреочно приложение, докато сте с лещи, освен ако Вашият офталмолог не Ви е дал указания за това.
Лещите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Ако по някаква причина не носите лещите редовно, трябва да ги съхранявате в контейнера и да ги почиствате на две седмици.
Не носете никога контактните си лещи по време на работа с вредни и дразнещи изпарения или дим.
Ако усетите необичайно дразнене, незабавно свалете лещите и се обърнете към офталмолога, които Ви ги е предписал.

 

21.07.2015 08:03
Добре дошли в Оптики "Лилия"

Добре дошли в Оптики "Лилия"

Добре дошли в новия уеб сайт, на оптика Лилия!